Potser has sentit a parlar de la síndrome de la mascareta? Avui et volem parlar de què és i com afecta els nostres ulls.
L’ús diari de la mascareta ha fet que, el personal sanitari que ens ocupem de la visió i el sistema visual, ens trobem amb més casos on les queixes principals dels nostres pacients giren en torn de:
- sensació de sequedat ocular
- irritació
- visió inestable
Tot i que encara no hi ha cap assaig clínic per poder donar-li evidència científica, el que si està clar és que l’ús de la mascareta pot produir alteracions oculars, sobre tot, en aquells pacients que ja pateixen d’ull sec.
Què provoca en els nostres ulls l’ús continuat de la mascareta?
El funcionament dels nostres ulls, especialment la còrnia i la conjuntiva, és sensible a canvis de temperatura i humitat. A més, aquestes superfícies han d’estar recobertes i “banyades” per una pel·lícula llagrimal.
Aquesta pel·lícula llagrimal farà que amb cada parpelleig, la còrnia i la conjuntiva quedin cobertes per una capa uniforme de llàgrima que humectarà la superfície ocular, evitant una fricció no desitjada, i prevenint lesions (estimem que durant el dia parpellegem, de mitjana, 14.000 vegades).
A través de la respiració, dins la mascareta, es produeix un flux d’aire calent en direcció als nostres ulls que altera la temperatura i la humitat de la pel·lícula llagrimal, que recobreix la còrnia i la conjuntiva, produint una major evaporació de la superfície ocular, causant el que anomenem síndrome d’ull sec.
Així doncs, podem dir que l’ús de la mascareta altera les condicions ambientals i això pot produir un canvi en les estructures més superficials dels nostres ulls.
Quines mesures preventives hem de tenir en compte per tenir cura dels nostres ulls amb l’ús de la mascareta?
Com et comentàvem anteriorment, els principals factors a tenir en compte són la humitat i la temperatura de l’ambient.
Et preguntaràs, com podem protegir els nostres ulls si hem de fer un ús pràcticament diari de la mascareta? Aquí van uns consells:
- Tot i que dins de casa o a la feina no anem amb mascareta, és important tenir un control de la temperatura i la humitat mantenint-les en nivells de confort si volem prevenir possibles alteracions en la superfície ocular.
- Els experts recomanen que les condicions interiors a l’hivern s’han de situar entre 21º-23º C i un 40-50% d’humitat relativa. Mentre que a l’estiu la temperatura se situarà entre el 23-25º C i la humitat relativa entre 45-60%.
- Com a professionals de la visió, recomanem l’ús de llàgrima artificial amb la finalitat de lubricar i restablir l’equilibri de la pel·lícula llagrimal.
- Sempre sota la supervisió del teu optometrista, qui valorarà diferents aspectes de la teva llàgrima i t’assessorarà quina és la millor llàgrima artificial per als teus ulls (igual que hi ha diferents xampús per diferents tipus de cabell o diferents cremes hidratants per diferents tipus de pell, amb la llàgrima passa igual).
- La llàgrima artificial t’ajudarà a hidratar, humidificar i mantenir aquestes condicions amb el pas de les hores.
Com et podem ajudar?
Si tens cap preocupació al respecte, demana’ns una visita per fer-te una revisió de la vista (de la manera que et resulti més pràctica):
- ens pots trucar al 972 82 67 13
- o enviar-nos un Whatsapp al 602 252 564
- enviar-nos la teva consulta a info@optic.cat
- o escriure’ns un missatge directe a l’Instagram o Facebook d’ÒPTIC
I et respondrem de seguida 😉